Відкрийте для себе світ Dilmah
Сім’я Dilmah
Dilmah в індустрії гостинності та громадського харчування
Цілісність та етика
Натхненні чаєм Dilmah
Дозвілля та гостинність
Знання та навчання
Онлайн магазин
Чай і здоров'я
Функції чаю, користь для здоров'я і натуральні біологічно активні сполуки в чаї як найважливіший елемент здорового способу життя найкраще пояснюються в першому рядку філософського трактату про чай Какудзо Окакури 1906 року "Книга чаю". Окакура резюмує історичну і давню віру в чай як у щось більше, ніж просто приємний напій: "Чай виник як ліки і перетворився в напій".
Наукові дослідження підтверджують те, у що віками вірили азіати - що зелений і чорний чай містять потужні природні антиоксиданти, які можуть захистити людей, які регулярно вживають чай, від багатьох дегенеративних захворювань.
Основні дегенеративні захворювання, що викликають сьогодні занепокоєння, включають хвороби серця, високий кров'яний тиск, інсульт, рак і діабет. Дослідження показали, що антиоксидантна активність флавоноїдів у зеленому і чорному чаї знижує ризик багатьох дегенеративних захворювань і допомагає підтримувати гарне здоров'я порожнини рота.
Зелений чай краще, ніж чорний?

І зелений, і чорний чай виробляються з ніжних пагонів чайної рослини (Camellia sinensis). Відмінності в кінцевому продукті обумовлені різними методами обробки ніжних пагонів. У чорному чаї переважний клас водорозчинних поліфенольних сполук у пагонах чаю, відомих як катехіни, перетворюється в теафлавіни і теарубігіни під час обробки, у той час як в зеленому чаї він залишається незмінним. У цьому основна відмінність у складі зеленого і чорного чаю, у той час як склад інших компонентів аналогічний.
Скільки кофеїну міститься в чаї? Це більше або менше, ніж в каві?

Кількість кофеїну в чашці чаю або кави залежить від багатьох факторів, зокрема, від виду чаю або кави, способу обробки, заварювання і т.д. Однак, загалом, кава містить більше кофеїну, ніж чай. У середньому, одна чашка чаю містить 15-60 мг кофеїну, у той час як у каві вміст кофеїну може становити 60-150 мг.
Якщо додати молоко в чай, це знизить корисні властивості чаю?

Велика частина корисних властивостей чаю пов'язана з присутністю значної кількості поліфенольних сполук. При вживанні чаю ці поліфеноли всмоктуються з травного тракту в кров, забезпечуючи позитивний ефект. Дослідження, пов'язані із всмоктуванням поліфенолів у складі чаю з молоком і без молока, показують, що молоко не впливає на всмоктування поліфенолів. Таким чином, додавання молока не впливає на корисні властивості чаю.
Чи має вживання чаю позитивний вплив на пам'ять літніх людей?

Проводилось багато досліджень, спрямованих на визначення впливу компонентів чаю на когнітивні функції (всі розумові здібності і процеси, пов'язані з пізнанням, включаючи: увагу, пам'ять, здатність міркувати й оцінювати, логіку, рішення задач і прийняття рішень, розуміння та ін.). За результатами цих досліджень виявилося, що компоненти чаю, у тому числі кофеїн і теанін, можуть поліпшити когнітивні здібності. Крім того, результати досліджень показали, що компоненти чаю можуть мати сприятливий вплив на пацієнтів із хворобою Альцгеймера, яка широко поширена у літніх людей. Однак, за результатами досліджень, проведених на сьогоднішній день, складно зробити висновок, чи дійсно вживання чаю може поліпшити пам'ять у літньому віці.
Скільки чашок чаю потрібно випити, щоб отримати необхідну користь для здоров'я?

Чай може входити до складу здорової дієти завдяки тому, що він має позитивний вплив, а також насичує вологою організм. Отже, чай підходить для часткового забезпечення потреби організму в рідині. Антиоксидантні властивості поліфенолів у чаї визнані його найбільш корисною властивістю. Регулярне вживання чаю важливе для отримання регулярної порції поліфенолів. Отже, вживання чотирьох чашок чаю в день можна вважати достатньою кількістю для отримання позитивного ефекту чаю.
Якщо заварювати чай довше, це буде сприяти підвищенню вмісту кофеїну?

Час екстракції кофеїну відрізняється для різних сортів чаю. Однак, у більшості наявних у продажу чаїв екстракція кофеїну відбувається швидко. Близько 80% кофеїну в чаї екстрагується в першу хвилину заварювання, а до третьої хвилини екстрагується вже близько 90% кофеїну. Таким чином, більш тривале заварювання здатне лише незначним чином підвищити вміст кофеїну в напої.
Чи впливає чай на всмоктування заліза?

У нашій дієті залізо присутнє в двох формах. "Гем-залізо", яке знаходиться в м'ясі та рибі, і "не гем-залізо", яке знаходиться в продуктах рослинного походження. Чай не впливає на всмоктування гем-заліза. Однак, якщо чай вживається разом з їжею, всмоктування не гем-заліза знижується (але не припиняється повністю). Крім того, у рибі та м'ясі міститься відносно менша кількість заліза в порівнянні з харчовими продуктами рослинного походження. Отже, якщо ваша дієта багата м'ясом і рибою, вживання чаю під час їжі не вплине на статус заліза в організмі. Однак, якщо ви дотримуєтеся здебільшого вегетаріанської дієти і споживання заліза вже знаходиться на нижній межі норми, рекомендуємо пити чай між прийомами їжі.
Чи є запакований свіжим чай більш корисним?

Більша частина корисних властивостей чаю пов'язана з присутністю флавоноїдів. Якщо чай зберігати не належним чином після приготування напою, вміст флавоноїдів з часом знижується, зменшуючи користь для здоров'я. Правильна упаковка після обробки дозволяє зберегти флавоноїди протягом двох-трьох років з дуже незначним зниженням їх вмісту і зі збереженням корисних властивостей.
Чи впливає вживання чаю під час вагітності на плід?

Питання, пов'язані зі споживанням кофеїну вагітними жінками і ризиком зриву вагітності, продовжують задаватися вагітними жінками.
Споживання кофеїну в еквіваленті 3 1/2 - 5 чашок в день не чинило впливу на вагу, ріст і окружність голови новонародженого. Подальше спостереження у віці восьми місяців, чотирьох і семи років також не показало впливу споживання кофеїну на розвиток рухових або когнітивних функцій дитини.
Вагітність знижує метаболізм кофеїну. Наприклад, у невагітної жінки піврозпад кофеїну займає в середньому 2,5-4,5 години, 7 години - в середині вагітності і 10,5 - на останніх тижнях вагітності. Під час вагітності утримання кофеїну довше, що може бути суттєвим для жінок, чутливих до кофеїну. Таким чином, під час вагітності рекомендується споживати приблизно 3-4 чашки в день.
Чи сприяє зелений чай зниженню ваги?

Тривале вживання катехінів чаю може бути корисним при ожирінні, викликаному дієтою з високим вмістом жирів, і діабетом II типу, і може знизити ризик розвитку ішемічної хвороби. Необхідні подальші дослідження відповідно до міжнародних стандартів для вивчення фармакологічного і клінічного впливу зеленого чаю і з'ясування його механізму дії.
Чи впливає фтор, що міститься в чаї, на здоров'я ротової порожнини?

Чай та інсульт

Багато досліджень in vitro продемонстрували антиоксидантні властивості як чорного, так і зеленого чаю, а також антиоксидантну активність поліфенолів у чаї. Подальші дослідження показали, що ці антиоксидантні компоненти чаю всмоктуються в кров з травного тракту і діють як антиоксиданти в системах організму. Ці дані вказують на те, що вживання чаю допомагає знизити ризик серцевих захворювань, інсульту і раку, поширених дегенеративних захворювань.
Чай для здорового старіння і підвищення тривалості життя

Вчений доктор Вайсбургер на підставі недавніх досліджень робить висновок, що шість або більше чашок чаю в день допомагають здоровому старінню. Чай може відновити еластичність шкіри, крім того, тести показали, що він покращує пам'ять.
Також експериментальні дослідження показують, що тварини, які отримують дієтичні антиоксиданти, включаючи чай, живуть довше.
Скільки теофіліну, з'єднання, яке, як відомо, впливає на полегшення астми, міститься в чашці чаю?

Теофілін - це алкалоїд, отриманий з чаю, який діє як м'який бронходилататор. У завареному чаї присутні слідові кількості теофіліну; тільки близько 1 мг/л, що значно менше терапевтичної дози. Чай здавна використовувався для лікування легкої форми астми та бронхіту, і хоча доступні інші сильнодіючі протиастматичні препарати з більшою терапевтичною користю, чай може бути корисний при легких респіраторних захворюваннях і безпечний навіть для дітей. Але чай не слід використовувати як ліки від астми. Різниця в кількості теофіліну між зеленим і чорним чаєм незначна.
Чи містить фільтрувальний папір чайних пакетиків епіхлоргідрин?

На деяких веб-сайтах було кілька заяв про те, що використання фільтрувального паперу в пакетиках може мати наслідки для здоров'я, так як вони зроблені з епіхлоргідрина, який вважається потенційним канцерогеном, або покриті їм. Ці твердження в кращому випадку засновані на невірній інформації і некоректні, і твердження, що епіхлоргідрин використовується для покриття паперу, невірне.
Матеріали, що використовуються у фільтрувальному папері, повністю відповідають поставленим вимогам законодавства і керівним принципам стандартів діяльності для виробництва паперу, який безпосередньо контактує з харчовими продуктами, як, наприклад, детально описано нижче:
- Регламент (ЄС) № 1935/2004 Європейського парламенту і Ради
- Правила Комісії з контролю за ліками і живильними речовинами США 21, Збірник федеральних норм і правил гл. I §176.170 + 176.180
- Німецький Кодекс про харчові продукти, споживчі товари і корми для тварин (LFGB) §30 + 31