Відкрийте для себе світ Dilmah
Сім’я Dilmah
Dilmah в індустрії гостинності та громадського харчування
Цілісність та етика
Натхненні чаєм Dilmah
Дозвілля та гостинність
Знання та навчання
Онлайн магазин
Факти про чай
1. Чи правда, що якість крупнолистового чаю вища, ніж дрібнолистового?
Розмір частинок чаю (відомий як сорт чаю) не впливає на якість, а впливає тільки на міцність. Коли ми збираємо чайне листя і перетворюємо їх на чай, ми використовуємо традиційний ручний метод - зав'ялювання, скручування, а в разі чорного чаю - ферментацію та обжарювання листя. При скручуванні лист може ставати витягнутим і жилавим, щільно скрученим або утворювати дрібні частинки, які стають такими сортами чаю, як OPA, Pekoe, BOP або більш дрібні сорти Dust або Fannings. Одна партія хорошого листа може дати кілька таких сортів, і хоча всі вони будуть хорошими, єдина відмінність у розмірі частинок - це міцність. Це має відношення до площі поверхні листа при заварюванні в гарячій воді. Чайна ложка чаю Dust може мати в чотири або більше разів більшу площу поверхні, ніж така ж кількість чаю ОРА, і, отже, мати кращу екстракцію і утворювати більш густий і міцний напій.
2. Чим відрізняється Цейлонський чай?
За легендою, чай зародився в Китаї 5000 років тому; проте саме Цейлон (тепер Шрі-Ланка) приніс чаю популярність в ХlХ-ХХ столітті, адже цейлонський чай використовувався майже в кожному відомому сорті чаю. Цейлонський чай цінується за неперевершену якість і різноманітність, так як цей невеликий острів може похвалитися наявністю абсолютно різних чаїв у різних регіонах.
При оцінці цейлонського чаю експерти враховують такі властивості, як зовнішній вигляд чаю, колір настояного листа, а також колір, міцність, якість, аромат і смак завареного напою. Однак основним критерієм "гарної якості" чаю є суб'єктивна оцінка досвідчених професійних дегустаторів чаю.
Цейлон або Шрі-Ланка, який вважає себе "найкращим у своєму класі" виробником чаю із задокументованою чайною спадщиною, вирізняється з-поміж інших виробників чаю. Рівнинні чаї, вироблені у Шрі-Ланці на висоті 2000 футів вище рівня моря, відомі чудовим зовнішнім виглядом листя, що високо цінується на Близькому Сході, мідним "настояним листом" і його міцним і червонуватим завареним напоєм. Рівнинні шрі-ланкійські чаї цінуються за зовнішній вигляд - "рівномірно чорний", що відповідає сорту і позбавлений волокон і сторонніх речовин. З іншого боку, високогірний чай, що росте на висоті більше 4000 футів над рівнем моря, відомий як яскравий, барвистий і ароматний напій, що бадьорить. Високоякісні цейлонські чаї не мають густого чорного кольору якісного рівнинного листа, відрізняючись більш коричневим кольором, але дають неперевершений напій від світлого яскраво-золотистого до темно-червоного кольору.
На Цейлоні особлива увага приділяється якості чаю, яке визначається комплексом параметрів, правильний баланс яких становить квінтесенцію характеру чаю. Зовнішній вигляд листа (сухого листа після обробки) визначається вмістом хлорофілу в молодих і ніжних листах чайного пагона. Відносні кількості поліфенолів, присутніх в чаї, поліфенолоксидази (ферменту), теафлавінів, теарубігіну, кофеїну, ефірних масел, цукрів, амінокислот у брунці та перших двох ніжних листочках - все це сприяє підвищенню якості завареного чаю. Звідси випливає важливість традиційного і дисциплінованого збору чаю на Цейлоні. Краща сировина, оброблена в поганих умовах виробництва, дасть чай низької якості. Саме завдяки увазі до деталей, як у польових умовах, так і у виробництві, Шрі-Ланка зберігає свої позиції кращого в своєму класі виробника якісного чаю, який Технічний комітет ІСО вважає найчистішим чаєм у світі.
Що робить чай здоровим напоєм?
З'єднання, природним чином присутні в чаї, під назвою поліфеноли, які діють як антиоксиданти.
Чи існує чай без ГМО?
Цейлонський чай вирощується тільки традиційним способом. Отже, весь цейлонський чай не містить ГМО.
Що таке кофеїн?
Кофеїн - це стимулятор, який міститься в чаї, а також у багатьох інших природних речовинах. До інших природних джерел кофеїну відноситься: кава, шоколад і мате (трав'яний напій, що виробляється в деяких країнах Південної Америки). Кофеїн також додається до багатьох страв та напоїв, у тому числі прохолодних, і болевтамовуючих засобів.
3. Скільки кофеїну міститься в чаї?
Кофеїн з природних джерел протягом багатьох століть вживають і люблять люди у всьому світі. Широке поширення натурального кофеїну в ряді рослин, безсумнівно, зіграло важливу роль у незмінній популярності продуктів, що містять кофеїн, особливо напоїв.
Організму людини потрібна певна кількість кофеїну; дослідження показали, що споживання до 10-12 чашок чаю в день не чинить негативного впливу на організм. Вміст кофеїну в чаї визначається видом або сортом чаю, це його генетична властивість. Camellia Sinensis, вид чаю, що росте на Шрі-Ланці, містить приблизно 2,5-4% кофеїну. Однак концентрація кофеїну в рослині залежить від її частини.
Наприклад:
- Брунька 4,70%
- Перший лист 4,20%
- Другий лист 3,50%
- Третій лист 2,90%
- Верхня частина стебла 2,50%
- Нижня частина стебла 1,40%
І чай, і кава містять метилксантини, кофеїн, теофілін і теобромін. Вважається, що в заварній каві найбільш високий вміст кофеїну серед усіх продуктів, які містять кофеїн, приблизно 100 мг на одну чашку. 300-мілілітрова пляшка кави містить 30-60 мг кофеїну, а в одній плитці шоколаду вагою 56 г міститься приблизно 37 мг кофеїну. Широкий ряд медичних препаратів також містить кофеїн - як правило, 200 мг на одну таблетку або капсулу (фармакологічно активна доза кофеїну). У чашці чаю міститься приблизно 28-44 мг кофеїну (FDA 1980).
Кількість кофеїну в чаї, в перекладі на суху речовину, перевищує кількість кофеїну в тій же кількості висушених кава-бобів. Однак, у зв'язку з тим, що з однієї кількості чорного чаю виходить більше чашок напою, ніж з тієї ж кількості мелених кавових зерен, вміст кофеїну в одній чашці чаю менше, ніж у такій же чашці кави.
Вважається, що надмірне споживання кофеїну чинить негативний вплив на системи органів людини, а заварений чай містить в два рази менше кофеїну, ніж у завареній каві. Однак, слід зазначити, що дослідженнями доведено, що присутність кофеїну в чаї не призводить до негативних наслідків у зв'язку з наявністю поліфенолів.
4. Яка кількість кофеїну вважається безпечною?
Керівництво для здорового харчування рекомендує помірне вживання кофеїну. За результатами останніх досліджень, для більшості людей споживання 400-450 мг кофеїну в день не призводить до підвищення ризику захворювань серця, гіпертонії і не чинить негативного впливу на перебіг вагітності і стан плода. Такий рівень кофеїну еквівалентний приблизно 10-12 чашкам (170 мл) в день.
Згідно проф. Т.В. Вікреманаяке (Доктор філософії Університету Глазго, позаштатний науковий співробітник університетів Глазго, Вісконсіна і Каліфорнії), фармакологічно активна доза кофеїну складає 200 мг, а активна смертельна доза - близько 10000 мг. Люди, що випивають більше 5 чашок кави або 9 чашок чаю, регулярно споживають 5% смертельної дози. Період напіввиведення кофеїну становить близько 3 годин. Він швидко виводиться з сечею у вигляді 1-метилсечової кислоти.
Проф. Т.В. Вікреманаяке також заявляв наступне: "Існує позитивний зв'язок між інфарктом міокарда і значним споживанням кави, в той час як зв'язок між інфарктом і значним споживанням чаю негативна. У щурів і кроликів, яких тримали на атерогенній дієті, кофеїн підвищує концентрацію ліпідів сироватки крові і, отже , рівень атеросклерозу. Кава чинить таку ж дію, крім декофеїнізованої кави. Ті ж результати зазначаються в дослідженнях на людях, як тих, що страждають захворюваннями серця, так і здорових. Також вчені довели, що курс вживання чаю сприяв поліпшенню стану пацієнтів, які страждають на атеросклероз. Однак вищезазначений негативний вплив кофеїну явно відсутній у чаї або в зв'язку зі зміною його ефекту іншими складовими, або завдяки протилежному ефекту деяких антиатеросклеротичних компонентів".
5. У зеленому чаї такий же рівень кофеїну, як і в чорному?
Зелений чай, також як улун і чорний чай, виготовляється з рослини Camellia Sinensis. Вони всі містять однакову кількість кофеїну. Вміст кофеїну в одній чашці чаю становить від 2,5 до 4 відсотків, тобто, приблизно третину від рівня кофеїну в каві. Вважається, що 80% кофеїна що міститься в чаї, не засвоюється організмом людини.
Зі сказаного вище стає зрозуміло, що зелений чай, улун і чорний чай мають різний смак, але однаковий вміст кофеїну.
Чи може чай викликати алергічну реакцію?
Харчова алергія на чай зустрічається вкрай рідко. Алергія на чай зазвичай проявляється у формі проблем з диханням або шкірою у людей, що займаються упаковкою або переробкою чаю, у яких протягом тривалого періоду розвивалася сенсибілізація.
Люди по-різному реагують на кофеїн, деякі настільки чутливі до нього, що не виносять навіть невеликої кількості. Симптоми гіперчутливості або непереносимості до кофеїну можуть бути різними, але їх дуже легко розпізнати, якщо знати, чого очікувати.
Найбільш поширеним симптомом гіперчутливості до кофеїну є безсоння, проблеми із засинанням, неспокійний сон, часте пробудження і відсутність почуття свіжості та бадьорості після сну.
- Кофеїн може викликати нервозність.
- Прийом кофеїну асоціюється з підвищеною збудливістю і почуттям тривоги.
- Від кофеїну можуть загострюватися проблеми зі шлунком.
До відносно рідкісних симптомів підвищеної чутливості до кофеїну, які часто не беруть до уваги, відносяться розлад шлунку, діарея, а також біль або дискомфорт чи біль у шлунку.
Найбільш рідкісними, але при цьому серйозними ознаками і сиптомами підвищеної чутливості до кофеїну є підвищення кров'яного тиску і побічні ефекти з боку серця.
Людям із серйозними серцевими захворюваннями або порушеннями сердечного ритму можна порекомендувати уникати споживання кофеїну.
Чи є чай безглютеновим?
Глютен - це протеїнове з'єднання, що зустрічається в пшениці і подібних зернових культурах, включаючи ячмінь і жито. У чаї його немає.
Чи містить чай лактозу?
Лактоза - це цукор, отриманий з молока. У чаї його немає.
6. Чому не слід повторно кип'ятити воду при заварюванні чаю?
Смак, колір і консистенція залежать від взаємодії між двома основними компонентами чаю, поліфенолами і кофеїном. Кожен з компонентів сам по собі є в'язким, але в комплексі в'яжучі властивості знижуються.
Як відомо, вода містить розчинені гази, що поглинаються з повітря. Газоподібний діоксид вуглецю (СО2), який присутній у воді, впливає на кислотність. Кислотність води відіграє найважливішу роль в іонізації поліфенолів чаю і сприяє стабільності вищевказаного комплексу.
В процесі кип'ятіння СО2 повільно вивільняється у воді. Повторне кип'ятіння буде сприяти зниженню рівня СО2, приводячи до зниження кислотності. Як вже було сказано, це вплине на кофеїново-поліфенольний комплекс і сприятиме зміні кольору і характеру завареного напою.
Таким чином, двічі закип'ячена вода позначиться на смаку хорошого чаю, тому ми просимо використовувати для заварювання чаю Dilmah тільки свіжозакип'ячену воду.
7. Чи впливає чай на розвиток плоду під час вагітності?
Питання, пов'язані зі споживанням кофеїну вагітними жінками і ризиком зриву вагітності, продовжують задаватися вагітними жінками.
Дослідження, опубліковані в журналі Американської медичної асоціації, не містять доказів того, що помірне споживання кофеїну підвищує ризик самовільного викидня, затримки в розвитку або інших факторів. В іншому семирічному епідеміологічному дослідженні на 1500 жінках вивчався вплив кофеїну на вагітність, а також на подальший розвиток дитини.
Споживання кофеїну в еквіваленті 3 1/2 - 5 чашок в день не чинило впливу на вагу, зріст і окружність голови новонародженого. Подальше спостереження у віці восьми місяців, чотирьох і семи років також не показало впливу споживання кофеїну на розвиток рухових або когнітивних функцій дитини.
На метаболізм кофеїну і індивідуальну реакцію на засвоєння кофеїну впливає ряд факторів. До них відносяться вагітність, вік, стать, вага, дієта, фізична активність, а також стрес, куріння і вживання алкоголю.
Вагітність знижує метаболізм кофеїну. Наприклад, у невагітної жінки піврозпад кофеїну займає в середньому 2,5-4,5 години, 7 годин - в середині вагітності і 10,5 - на останніх тижнях вагітності. Під час вагітності утримання кофеїну довше, що може бути суттєвим для жінок, чутливих до кофеїну. Таким чином, під час вагітності рекомендується споживати приблизно 3-4 чашки в день.
8. Що таке декофеїнізований чай?
У чаї, маркірованому як декофеїнізований, вміст кофеїну не повинно перевищувати 0,4% сухого ваги, що еквівалентно приблизно 4 мг кофеїну на 170 мл напою.
В процесі видалення кофеїну з чаю витягується кофеїн. Сучасні промислові методи видалення кофеїну чорного чаю складаються в екстракції на основі розчинника із застосуванням етіацетата або метиленхлорида і екстракції із застосуванням (твердого) діоксиду вуглецю. Усі три методи сприяють вилученню кофеїну без шкоди для якості чаю.
9. Що таке танін і чи присутній він у чаї?
Танін, або дубильна кислота, не присутня в чаї. Раніше поліфеноли чаю називалися таніном, або дубильною кислотою, у зв'язку зі схожістю цих речовин за хімічним складом. У зв'язку з цим з'явилось багато хибних уявлень про вплив чаю на травну систему людини. Як правило, хіміки об'єднують поєднання в "сімейства" за подібністю молекулярного синтезу. Наприклад, стрихнін і морфін є алкалоїдами і володіють загальними структурними властивостями, але відрізняються за впливом на організм людини. Стрихнін - це потужний стимулятор, а морфін - потужний наркотичний засіб.
Рослинні дубильні речовини являють собою велике сімейство хімічних речовин, і деякі з них вільно називаються дубильними кислотами. Ці сполуки мають властивість надавати жорсткості тканинам тварин і перетворювати шкуру в шкіру. З іншого боку, чайні поліфеноли називаються катехинами, теафлавінами і теарубігінами, саме вони забезпечують багато корисних властивостей чаю для здоров'я. До таких властивостей відносяться антигіперхолестемічна дія, антигіперглікемічна дія, зниження рівня жиру, антигіпертензивна дія, протиракова дія і багато багато інших ефектів, що зміцнюють здоров'я. Сучасна наукова література вказує на той факт, що поліфеноли чаю з точки зору біохімії дуже відрізняються від дубильних речовин.
Які поживні речовини знаходяться у вашій чашці чаю і як вони впливають на ваш організм?
|
Чорний чай |
Зелений чай |
||
100 мл завареного чаю |
1 чашка завареного чаю (240 мл) |
100 мл завареного чаю |
1 чашка завареного чаю (240 мл) |
|
Поживні речовини |
||||
Енергетична цінність, ккал/кДж |
1 ккал / 4 кДж |
2 ккал / 9 кДж |
1 ккал / 4 кДж |
2 ккал / 9 кДж |
Білки (г) |
0.2 |
0.5 |
0.2 |
0.5 |
Жири (г) |
0 |
0 |
0 |
0 |
Зольні речовини (г) |
0.04 |
0.09 |
0.04 |
0.09 |
Загальний вміст вуглеводів (г) |
0.3 |
0.7 |
0.3 |
0.7 |
Цукор (г) |
0 |
0 |
0 |
0 |
Харчові волокна (г) |
0 |
0 |
0 |
0 |
Мінерали |
||||
Кальцій (мг) |
0 |
0 |
0 |
0 |
Залізо (мг) |
0.05 |
0.12 |
0.05 |
0.12 |
Магній (мг) |
7 |
16.8 |
2 |
4.8 |
Фосфор (мг) |
2 |
4.8 |
0 |
0 |
Калій (мг) |
88 |
211.2 |
20 |
48 |
Натрій (мг) |
7 |
16.8 |
2 |
4.8 |
Цинк (мг) |
0.05 |
0.12 |
0.02 |
0.05 |
Мідь (мг) |
0.02 |
0.05 |
0.01 |
0.02 |
Марганець (мг) |
0.5 |
1.2 |
0.45 |
1.1 |
Селен (мг) |
0 |
0 |
0 |
0 |
Інші складові |
||||
Кофеїн (мг) |
20 |
48 |
12 |
30 |
Катехіни (мг) |
27 |
66 |
324 |
777 |
Теафлавіни (мг) |
4 |
11 |
0 |
0 |
Теарубігіни (мг) |
81 |
195 |
8 |
19 |
Джерело: Національна база даних за поживними речовинами Міністерства сільського господарства США, стандартна довідкова версія 28: Дата звіту: 25 cічня 2016 р. 6:22 EST
Роз'яснення термінів
|
Елемент / Компонент |
Опис |
1 |
Енергетична цінність (ккал) |
У калоріях (ккал) вимірюється вміст енергії в продуктах. Вміст калорій в чаї (без цукру і молока) мізерно малий. |
2 |
Волога |
Волога означає вміст води в їжі. Листя переробленого чаю містять 3-9% вологи. Цей відсоток може варіюватися, так як чай володіє гігроскопічністю і може поглинати вологу після переробки, під час зберігання. При поглинанні вологи свіжий чай псується, і Dilmah рекомендує зберігати чай Dilmah в герметичному контейнері в холодильнику для зберігання свіжості, смаку і аромату. Будь ласка, пам'ятайте, що жерстяні чайні контейнери, зроблені з матеріалу, схильного до корозії, не можна використовувати в холодильнику через високий рівень вологості - чай необхідно зберігати в герметичному контейнері, що не піддається корозії та не має запаху. Наприклад, в чистому пластиковому контейнері, що не має запаху з можливістю повторного використання. |
3 |
Білки |
Сполуки, що містять білки і азот, які присутні у всіх клітинах тварин і рослин. Необхідна поживна речовина для всіх живих організмів. Кількість білків, що споживаються з чаєм, мізерно мала, так як тільки 2% екстрактується в гарячу воду. Однак додавання молока сприяє значній кількості споживання білків. |
4 |
Жири |
Речовини, які не розчинні у воді, включаючи віск, рослинні масла і тваринні жири. Жир відкладається в клітинній тканині. Чай містить незначну кількість жирів, а їх кількість, що виділяється у воду, мінімальна, так як вони не розчиняються у воді. Отже, чай без молока і цукру рекомендується вживати в складі низькокалорійної дієти. |
5 |
Зольні речовини (мінерали) |
Неорганічні складові рослин і тварин, наприклад, азот, калій, фосфор, кальцій, мідь, магній, марганець, молібден, бор. Всі вони необхідні для здорового росту рослини. |
6 |
Волокнисті сахаридні вуглеводи |
Близько трьох чвертей сухої речовини в складі рослин складається з вуглеводів. Вуглеводи є основним інгредієнтом для підтримки температури тіла тварин. Вуглеводи складаються із цукрів і полісахаридів (волокнистих речовин). Основними цукрами є глюкоза, фруктоза і сахароза. Тільки 4-5% сухих речовин, що вилучаються гарячою водою, становлять вуглеводи, що дозволяє використовувати чай в низькокалорійних дієтах. |
7 |
Кальцій |
Чай містить 4-9% неорганічних речовин, і склад цієї частини відрізняється. Більшість з цих речовин необхідні для здоров'я, і чай сприяє їх споживанню з їжею. Більшість мінералів, що містяться в чаї, є важливими поживними речовинами рослинного походження, і очікується, що здоровий чайний кущ містить ряд цих компонентів. Неоднорідність, зазвичай, пояснюється відмінностями в грунті, віці листя при зборі та іншими агрономічними факторами. Вчені вказують, що чай може бути ефективним засобом при лікуванні анемії завдяки вмісту міді та заліза. Натрій є важливим мінералом для харчування людини, проте його споживання пацієнтами з гіпертонією необхідно контролювати. У таких випадках низький вміст частки натрію в чаї є перевагою. Чайний кущ, як правило, накопичує магній, алюміній і фтор. Магній є важливою поживною речовиною для людини, але невідомо, чи потрібен алюміній для здоров'я людини. Тим не менш, він завжди присутній в тканинах людини. Дослідження показали, що організм не може поглинати алюміній з чаєм. Калій є важливим елементом для функціонування клітин, у тому числі для роботи м'язів серцево-судинної системи і нервової функції. У порівнянні з іншими елементами, вміст калію в чаї високий. В результаті чай забезпечує частину щоденної потреби в калії. Кальцій і фосфор є необхідними елементами для розвитку кісток, міцності кісток і зубів, а чай забезпечує частину щоденної потреби в цих елементах. |
10. Що таке поживна цінність чаю?
Склад чаю залежить від клімату, сезону, способу вирощування та виду. Поліфеноли є найважливішими компонентами чаю, складаючи приблизно 36 відсотків від сухої ваги чаю. Інші компоненти- це кофеін, протеїни та амінокислоти, жири, вітаміни і мінерали.
У зеленого і чорного чаю однаковий хімічний склад. Основна відмінність між цими різновидами чаю полягає в хімічних змінах, що відбуваються при їхньому виробництві. У чорному чаї рослинні поліфеноли окислюються, а при виробництві зеленого чаю це не допускається.
Однією з найважливіших груп поліфенолів в чаї є катехіни, теафлавіни і теарубігіни. Різні фізіологічні впливи можливі завдяки катехінам, які зараз найбільш відомі своїми антиоксидантними властивостями.
Чорний чай повністю натуральний і не містить добавок. Теоретично він не містить калорій (1 калорія на 100 мл) і натрію, і, отже, підходить особам, які дотримуються низькокалорійної або низьконатрієвої дієти. У чаї містяться фтор, слідовий вміст вітамінів А, К, С, В-каротину і вітаміну В.
Середньоденне споживання чаю у Великобританії складає 3,43 чашки (650 мл), при цьому в організм надходить дуже невелика кількість калорій і дуже невелика кількість жирів, в той же час дієта збагачується цінними мінералами і вітамінами. Чай забезпечує:
- Більше половини загального споживання харчових флавоноїдів.
- Близько 16% добової потреби в кальції.
- Майже 10% добової потреби в цинку.
- Більше 10% потреби у фолієвій кислоті.
- Близько 9%, 25% і 6% вітамінів B1, B2 і B6 відповідно.
11. Чи впливає чай на засвоєння заліза?
Флавоноїди чаю з'єднуються із залізом, таким чином підвищуючи його абсорбцію. Однак вживання чаю між прийомами їжі не впливає на абсорбцію заліза.
Незважаючи на занепокоєння з приводу споживання заліза, проведені дослідження і знання про дієти кажуть про те, що чай навряд чи здатний викликати ризик для здоров'я у осіб, які дотримуються традиційної західної дієти.
В нашій дієті залізо присутнє в двох формах, "гем-залізо" (тваринного походження) і "не гем-залізо" (знаходиться в рослинах). Засвоюється від 15 до 35% гем-заліза і 2-20% не гем-заліза. НЕ гем-залізо зазвичай змінюється під впливом інших компонентів їжі.
Деякі компоненти в зерні, фруктах і овочах, а також поліфеноли в чаї знижують доступність заліза для організму. Однак дослідження показали, що чай знижує засвоєння заліза тільки тоді, коли його вживають одночасно з їжею, яка містить не гем-залізо. Чаювання між прийомами їжі не впливає на засвоєння заліза.
Крім того, здатність чайних поліфенолів знижувати абсорбцію заліза знижується завдяки присутності інших харчових компонентів, зокрема аскорбінової кислоти (відомої як такої, що підвищує абсорбцію негемового заліза) і молока. Тому, щоб подолати будь-який потенціал зниження всмоктування заліза, просто додайте в чай молоко або лимон. Якщо їжа містить молоко, помідори, апельсиновий сік або аскорбінову кислоту в будь-якому вигляді, це також врівноважить засвоєння заліза з їжею, під час якої вживається чай.
Що таке вільний радикал?
Вільні радикали є нестабільними речовинами, які можуть порушувати біохімічні процеси в організмі і стати причиною раку і серцевих захворювань.
Чи містить чай антиоксиданти?
Вільні радикали є нестабільними речовинами, які можуть порушувати біохімічні процеси в організмі і служити причиною раку і серцевих захворювань.
Чи зменшує додавання молока антиоксидантну цінність?
Додавання молока не впливає на біодоступність флавоноїдів чаю.
12. Що таке антиоксиданти?
Антиоксиданти - це компоненти, які допомагають захистити клітини від шкідливих "вільних радикалів", відомих як оксиданти. Вільні радикали природним чином утворюються в організмі як побічний продукт процесу дихання і можуть привести до пошкодження клітин. Антиоксиданти допомагають запобігти цьому пошкодженню клітин, яке може сприяти старінню і появі ряду хронічних захворювань, включаючи рак, хвороби серця та інсульт.
13. Чи однакові антиоксиданти в зеленому і чорному чаї?
До недавнього часу вважалося, що зелений чай є найбільш ефективним чаєм, що містить антиоксидант, і що катехіни зеленого чаю (неокислені поліфеноли, присутні в чайному листі) самі по собі є антиоксидантами, що додають чаю його корисні властивості. В даний час добре відомо, що теафлавіни і теарубігіни, отримані конденсацією окислених катехінів на стадії ферментації при виробництві чорного чаю, є однаково ефективними антиоксидантами (Leung et al 2001).
Катехіни, присутні в чаї і, як такі, в зеленому чаї:
- Епікатехін 1 - 3%
- Епікатехін галлат 3 - 6%
- Епігаллокатехін 3 - 6%
- Епігаллокатехін галлат 9 -13%
- Катехін 1 - 2%
- Галлокатехін 3 - 4%
При виробництві чорного чаю ці катехіни окислюються і полімеризуються (конденсуються), наприклад:
Епікатехін + Епігаллокатехіан галлат + Кисень -> Теафлавін
Парні катехіни, що з'являються в чорному чаї, як відомо зараз, є однаково ефективними антиоксидантами. Організм виробляє вільні радикали (СР) за певних умов. Карценогени і радіація з атмосфери сприяють утворенню СР. Такі СР в організмі викликають окислювальні зміни ДНК (генетичний матеріал, присутній у всіх клітинах). Зміна ДНК тягне за собою ризик розвитку раку. СР інгібуються і руйнуються антиоксидантами чаю, як зеленого, так і чорного.
І зелений, і чорний чай отримують з рослини Camellia Sinensis. Зелений чай не ферментований, він витримується на пару негайно після збору, тому зберігає більш світлий колір і легкий смак. Чорний чай залишають для ферментування, а потім висушують, в результаті чого він набуває більш темний колір листа і більш насичений смак і аромат.
У чому полягає різниця між зеленим і чорним чаєм? Зелений чай краще для здоров'я, ніж чорний?
Зелений і чорний чай отримують з однієї і тієї ж рослини (Camellia Sinensis). Листя цієї рослини вирощуються однаково, але після збору обробляються по-різному. Чорний чай окислюється (у ньому під впливом кисню відбуваються хімічні реакції), а зелений чай - ні. Окислення призводить до зміни кольору і смаку. В цьому полягає єдина відмінність, і, на щастя, вона жодним чином не змінює корисні властивості напою. Обидва види виготовляються з однієї рослини, Camellia sinensis, і обидва містять однакову кількість антиоксидантів і мінералів.
Чому про зелений чай більше інформації, ніж про чорний?
У світовій літературі, присвяченій впливу чаю на здоров'я, найбільше публікацій з азіатських країн, де найбільш популярний зелений чай, а даних про чорний чай набагато менше, проте в даний час їх кількість збільшується.
Зелений чай сприяє схудненню?
Тривале вживання катехінів чаю може бути корисним при ожирінні, викликаному дієтою з високим вмістом жирів, і діабетом II типу, і може знизити ризик розвитку ішемічної хвороби. Необхідні подальші дослідження відповідно до міжнародних стандартів для вивчення фармакологічного і клінічного впливу зеленого чаю і з'ясування його механізму дії.
14. Чи корисно споживання чаю для пам'яті, яка погіршується з віком?
Дослідження, які проводилися в Університеті Ньюкасла, показали, що вживання чаю може сприяти поліпшенню пам'яті і уповільненню розвитку хвороби Альцгеймера.
Функціонування холінергічної системи головного мозку, яка пов'язана з увагою і пам'яттю, знижується в процесі нормального старіння, і додаткової шкоди їй завдає хвороба Альцгеймера. Сучасні препарати для симптоматичного лікування деменції націлені на посилення асоційованого холінергічного дефіциту шляхом пригнічення ацетилхолінестерази, ферменту, який розщеплює нейротрансміттер ацетилхолін. У мозку людей, які страждають на хворобу Альцгеймера, збільшується бутирилхолінестераза, яка може брати участь у прогресуванні захворювання завдяки своїй здатності, зокрема, гідролізувати нейротрансміттер ацетилхолін. Інгібування обох цих ферментів є однією з цілей лікування когнітивної дисфункції, пов'язаної з такими захворюваннями, як хвороба Альцгеймера.
В ході дослідження було встановлено, що як зелений, так і чорний чай інгібують активність ферменту ацетилхолінестерази, а також перешкоджають активності ферменту бутирилхолінестерази. Крім того, було відзначено, що зелений чай перешкоджає активності бета-секретази, яка бере участь у виробленні білкових відкладень у мозку, пов'язаних з хворобою Альцгеймера. Таким чином, у цьому дослідженні повідомляється, що чайні настоянки in vitro мають подвійну антихолінестеразну і анти-бета-секретазну активність, яка має відношення до лікування деменції.
Попередні дослідження показали, що як зелений, так і чорний чай володіють фармакологічно захисними властивостями, зокрема, антиоксидантними, антиканцерогенними, нейропротекторними і гіпохолестеринемічними. Це дослідження показує, що чай Camellia sinensis має потенціал посилення холінергічної функції і, отже, може брати участь в зниженні інтенсивності і холинергічному дефіциті при хворобі Альцгеймера та інших вікових порушеннях пам'яті. Вплив чайних настоїв на холинергічну систему мозку і бета-секретази in vivo буде залежати від рівня ферментів у мозку, типу і хімічного складу чаю, концентрації (міцності) настоювання, дози (кількості чашок в день) і тривалості споживання. Також можливо, що регулярне вживання чаю пацієнтами з деменцією, яким прописані інгібітори холінестерази, може змінити дію таких препаратів. Клінічне і наукове дослідження хімічного складу і активності сполук холіноміметики і анти-секретази в C. sinensis, а також когнітивних ефектів вживання чаю проводяться з метою встановити зв'язок цих нових результатів зі збереженням когнітивної функції в літньому віці і при таких захворюваннях, як хвороба Альцгеймера.
15. Чай і здоров'я порожнини рота: чи впливає фторид в чаї на здоров'я порожнини рота?
Чайні рослини накопичують фтор в листі. В цілому, найстаріше листя чаю містить найбільше фтору. Більшість високоякісних чаїв виготовляються з бруньки або перших двох-чотирьох листочків - наймолодших листочків на рослині. Плитковий чай, низькоякісний чай, виготовляється із найстарішого чайного листя і часто містить дуже багато фтору. Симптоми надлишку фтору (тобто флюороз зубів і скелета) спостерігалися у дітей і дорослих Тибету, які споживають велику кількість плиткового чаю. На відміну від плиткового чаю, рівень вмісту фтору в зеленому чаї, улуні і чорному чаї, як правило, можна порівняти з рівнем, рекомендованим для профілактики карієсу. Таким чином, щоденне вживання до одного літра зеленого або чорного чаю або улуна навряд чи призведе до споживання фтору вище, ніж рекомендується для здоров'я зубів. Вміст фтору в білому чаї, ймовірно, буде меншим, ніж в інших чаях, так як білі чаї готуються з бруньок і наймолодшого листя чайної рослини.
Було виявлено, що не тільки фторид, але і поліфеноли чаю також зменшують руйнування зубів. Недавні дослідження показали, що чай пригнічує ріст інших шкідливих мікроорганізмів в порожнині рота.
16. Чай та інсульт
Багато досліджень in vitro продемонстрували антиоксидантні властивості як чорного, так і зеленого чаю, а також антиоксидантну активність поліфенолів в чаї. Подальші дослідження показали, що ці антиоксидантні компоненти чаю всмоктуються в кров з травного тракту і діють як антиоксиданти в системах організму. Ці дані вказують на те, що вживання чаю допомагає знизити ризик серцевих захворювань, інсульту і раку, поширених дегенеративних захворювань.
17. Чай для здорового старіння і підвищення тривалості життя
Дослідник доктор Вайсбургер на підставі недавніх досліджень робить висновок, що шість або більше чашок чаю в день допомагають здоровому старінню. Чай може відновити еластичність шкіри, крім того, тести показали, що він покращує пам'ять.
У групах, де регулярне вживання чаю є частиною способу життя, як в Японії та Індії, люди, ймовірно, доживуть до похилого віку з гарним здоров'ям. Також експериментальні дослідження показують, що тварини, які отримують дієтичні антиоксиданти, включаючи чай, живуть довше.
18. Що таке L-теанін?
Свіжий чай особливо багатий L-теаніном, і дослідники рекомендують його, серед іншого, для боротьби зі стресом, а також для підвищення рівня "життєвої енергії".
19. Чи використовує Dilmah пластикові або полімерні волокна в пакетиках для чаю?
Фільтірувальний матеріал, який використовується в чайних пакетиках Dilmah, містить натуральні волокна, спеціально розроблену суміш волокон целюлози, деревної целюлози та абаки в деяких виробах і PLA - в інших. Незважаючи на те, що деякі сорти фільтрувального паперу можуть містити мінімальну кількість синтетичних волокон для забезпечення необхідних властивостей паперу, фільтрувальний папір тих сортів, що використовуємо ми, не може вважатися пластиковим матеріалом і виробом по EU10/2011 на підставі матеріалів і складу.
- Він не виготовляється тільки з пластику.
- Він не є багатошаровим матеріалом, з'єднаним за допомогою клею або інших засобів.
- Це одношаровий виріб, а не багатошаровий матеріал, багатошаровий матеріал з пластковими шарами можна виділити.
- Паперові волокна не є пластиковими полімерами згідно визначення цього правила.
Чинним законодавством для всіх матеріалів і виробів, що контактують з їжею, є EU/1935/2004, і цей регламент визначає вимоги до всіх матеріалів. Папір відповідає міжнародному законодавству, що стосується безпеки продуктів харчування, зокрема, регламенту EU/1935/2004, практичному керівництву по упаковці, що контактує з харчовими продуктами, і вимогам законодавства до виробництва паперу для гарячої фільтрації. Підтверджується, що його використання в чайних пакетиках не є небезпечним для здоров'я.
20. Регулярне вживання чаю корисне для моєї імунної системи?
Медична школа Гарварада виявила, що регулярне споживання чаю може значно підвищити захист організму від інфекцій. У лаботаторних експериментах був виявлений компонент чаю, який ініціює атаку імунної системи на бактерії, віруси і гриби, згідно з дослідженнями Національної акдемії наук.
Другий експеримент, проведений за участю добровольців, показав, що клітини крові імунної системи любителів чаю відповідали на мікроби в п'ять разів швидше, ніж клітини любителів кави. Дослідники стверджують, що результати чітко доводять, що п'ять чашок в день загострюють захист організму від захворювань.
У дослідженні речовину під назвою L-теанін було виділено зі звичайного чорного чаю. L-теанін розщеплюється в печінці до етиламіну, молекули, яка запускає відповідь елементу імунної системи, яку називають гамма-дельта-Т-кліткою, що вважається першою лінією захисту від бактерій, вірусних, грибкових і паразитарних інфекцій.
Т-клітини стимулюють секрецію інтерферону, ключової частини хімічного захисту організму від інфекції. Щоб додатково перевірити отримані дані, дослідники змусили 11 добровольців випивати по п'ять чашок чаю в день, а 10 інших пили каву. Перед початком тесту вони взяли зразки крові у всіх 21 осіб, що приймали участь у дослідженні.
Через чотири тижні вони знову взяли кров у тих, хто п'є чай, а потім піддали цю кров дії бактерій, які називаються E-coli. Імунні клітини в зразках секретувати в п'ять разів більше інтерферону, ніж клітини крові від тих же суб'єктів, до декількох тижнів вживання чаю. Аналізи крові і проблеми з бактеріями показали, що жодних змін у рівнях інтерферону у тих, хто п'є каву, не було.
Чи має чай сечогінну дію?
Немає підстав вважати, що чай сприяє втраті рідини, швидше є підстави вважати, що чай є правильним вибором напою для підтримки балансу рідини.
Чи впливає чай на гідратацію?
Забезпечення оптимального балансу рідини має велике значення для підтримки здоров'я в оптимальному стані. У зв'язку з високим вмістом води чай є особливо підходящим напоєм для гідратації тіла.
21. Чи може чай бути частиною щоденного споживання рідини здоровим дорослим?
Підтримка оптимального балансу рідини важлива для підтримки здоров'я. Завдяки високому вмісту води, чай є особливо гарним вибором для підтримки хорошого рівня гідратації тіла.
22. Чи зменшує чай сечогінний ефект у порівнянні з кавою?
Кофеїн в чаї та каві можна віднести до діуретика. Кофеїн підсилює сечогінну дію на нирки, збільшуючи об'єм сечі та виділення натрію в результаті зменшення канальцевої реабсорбції натрію і води. Кава містить більше кофеїну в порівнянні з чаєм. Дослідження показали, що порція чаю на 170 мл містить в середньому 34 мг кофеїну в порівнянні з 99 мг кофеїну в порції 170 мл звареної кави.
У результаті, сечогінний ефект кави більший у порівнянні з чаєм.
Скільки теофіліну, сполуки, що, як відомо, впливає на полегшення астми, міститься в чашці чаю?
Теофілін - це алкалоїд, який отримують із чаю, який діє як м'який бронходилататор.
У завареному чаї присутні слідові кількості теофіліну; тільки близько 1 мг/л, що значно менше терапевтичної дози. Чай вже давно використовувався для лікування легкої астми та бронхіту, хоча є інші сильнодіючі протиастматичні препарати з більшою терапевтичною користю, чай може бути корисний при легких респіраторних захворюваннях і безпечний навіть для дітей. Але чай не слід використовувати як ліки від астми.
Різниця в кількості теофіліну між зеленим / чорним чаєм незначна.
23. Чому чай мутніє, коли його охолоджують?
Помутніння в чаї є результатом створення колоїдного осаду. Це називається «чайний крем». Створення крему відбувається, коли чорний чай охолоджується нижче 40 °С. Між кофеїном і поліфенолами (теафлавінами і теарубігінами) утворюється слабка сполука. Схильність до утворення крему у різних видів чаю відрізняється. У чорному чаї без молока комплексоутворення і подальше випадання осаду є незначним через низький вміст кофеїну - тільки 4%.
У чаї з молоком аналогічний зв'язок утворюється між казеїном молочного білка і різними поліфенолами. Через наявність казеїну в молочному чаї комплексоутворення збільшується, що призводить до більшої кількості осаду.
24. Чи впливає вода на заварювання чаю?
Вода, яка використовується для заварювання чаю, істотно впливає на колір і смак напою. Чай, який заварюється в м'якій воді або постійно жорсткій воді (яка містить CaSO4), виглядає яскравіше, ніж чай, що заварюється в тимчасово жорсткій воді (яка містить бікарбонат кальцію CaCO3).
Вода з високим pH, яка містить бікарбонат, надає напою більш темний коричневий колір через більшу іонізацію чайних поліфенолів. При більш низькому pH, як у лимонному чаї, настій жовтіє. Що стосується смаку, деякі чаї більше підходять для більш м'якої води, такі як виготовлений традиційним способом лист Ассам, у той час як високогірний цейлонський чай і гранульований чай краще використовувати з тимчасово жорсткою водою.
25. Що це за плівка на поверхні завареного чаю?
Вона з'являється в результаті утворення високомолекулярних комплексів під впливом іонів кальцію і бікарбонатів на поверхні води. Видалення накипу можливе двома способами:
- Шляхом фільтрування іонів кальцію,
- Шляхом додавання кислот для перетворення іонів бікарбонату в СО2.
На дуже міцному чаї утворюється дуже тонка плівка, так як кислотні поліфеноли чаю самі по собі частково нейтралізують іони бікарбонату. Також слід відзначити, що в одній чашці чаю утворюється менше одного мг плівки, і, наскільки відомо, це не шкідливо для здоров'я людини.
26. Чи може надмірне кип'ятіння вплинути на якість чаю?
Занадто довге кип'ятіння значно впливає на якість чаю. Бажаний живий смак чаю створюється взаємодією двох його основних компонентів, кофеїну і поліфенолів. Кожен компонент сам по собі жорсткий, але в комплексі вони пом'якшують один одного. Рівень кислотності води впливає на поведінку цих компонентів.
Вода містить мінерали і гази, поглинені із земної поверхні і повітря. Вуглекислий газ, що поглинається повітрям, робить воду злегка кислою, що впливає на колір і смак. Висока температура змінює кислотність води, кислотність зменшується, поступово витісняючи вуглекислий газ. Отже, кип'ячена вода цілком може заварити чай іншого кольору і міцності і не годиться для приготування гарної чашки чаю.
27. Що таке справжній чай?
Чай у прямому сенсі цього слова визначається Міжнародною організацією по стандартам (ISO) як "чай, отриманий виключно і ексклюзивно за допомогою застосовних процесів, а саме, зав'ялення, мацерації листа, аераціі і висушування, з молодих пагонів рослин виду Camellia Sinensis, які, як відомо, придатні для приготування чаю для вживання в якості напою."
Справжній чай виробляється традиційним ручним способом з молодих пагонів рослин виду Camellia Sinensis. Процес виробництва, що відточувався протягом століть, найбільш широко поширений на Шрі-Ланці та включає в себе висушування, скручування, ферментацію і обжарювання у всім відомій формі - у формі чорного чаю, зеленого чаю, білого чаю. Традиційний чай відрізняється від більш нових процесів - СТС (Cut, Twist and Curl - різати, рвати, скручувати), розроблений компаніями, які прагнуть отримати швидке фарбування води чаєм з пакетиків. Чай СТС позбавлений самої душі чаю, у ньому немає смаку, аромату, різноманітності і характеру, за який цінується класичний чай. Чай СТС має 3 сорти або форми, у той час як традиційний чай має нескінченну різноманітність розмірів листа, квітів, відтінків і тіла чаю.
Dilmah пропонує справжній чай єдиного походження в пакетиках у формі листового чаю, забезпечуючи якість, аромат і багатство смаку пакетованого і листового чаю.
28. Що таке трав'яний чай?
Трав'яний чай, фруктовий чай і квітковий чай - це не чай. Є тільки три типи чаю: чорний, зелений і улун. У багатьох країнах, а саме в США, ці чаї помилково привласнили собі корисні властивості справжнього чаю. Нижче наводиться короткий опис основних трав'яних чаїв. Dilmah пропонує на вибір три трав'яних чая, які сильно відрізняються від чорного і зеленого чаю Dilmah.
Ромашка (Matricaria recutita)
Ромашковий чай виготовляється з рослини Matricaria recutita. Це однорічна рослина, що досягає у висоту приблизно 55 см. Ромашка містить 0,6-2,4% ефірних масел, таких як ангелойл, метакрил і флавоноїди в якості основних компонентів. Білі квіти збираються механічним способом і висушуються в камерах для отримання комерційного продукту.
Корисні властивості ромашки відомі протягом багатьох століть, ще стародавні єгиптяни присвячували своєму богові сонця і використовували ромашку в ароматерапії. Ромашка продовжує зберігати свою репутацію і зараз. Дослідження довели, що ромашка корисна при проблемах з травленням, нервовою системою і при головному болю.
Випробовуючи продукцію на основі ромашки Kamillosan, західнонімецька компанія Chemiewerke Hamburg Pharmacy виявила, що вона знижує кислотність і сприяє профілактиці виразок. Вона також сприяє регенерації тканин у пацієнтів після операцій шлунково-кишкового тракту і сечостатевої системи. Ромашка знижує рівень гістаміну, що викликає виразки шлунка, а також набряклість шкіри, мішки під очима і головний біль, викликаний алергією.
Її дають дітям з проблемами травної системи і гіперактивністю. Греки називали ромашку "kamai melon" (земляне яблуко) за її яскраво виражений аромат, що нагадує аромат яблука, а іспанці називали її Manzanilla, або "маленьке яблуко".
Перцева м’ята (Mentha piperita L.)
Перцева м'ята походить із середземноморських районів, але в даний час культивується в усьому світі, особливо на Балканах, на півночі Європи і в США. Вона володіє сильним ароматом. Це багаторічна трав'яниста рослина з пласкою кореневою системою. Зазвичай вона досягає 60 см у висоту. М'яту збирають незадовго до цвітіння. Перцева м'ята містить 0,5-4% ефірних масел, включаючи ментолове, і ментоловий ефір.
Єгипетські письмові знахідки свідчать про те, що рослини м'яти вирощувалися і використовувалися в медичних цілях за 1000 років до християнської ери. Ми також бачимо, що рослини м'яти представляли собою цінний предмет торгівлі і навіть приймалися в якості оброку для сплати податків.
Дослідження довели, що чай з перцевою м'ятою викликає значне підвищення вироблення жовчі завдяки наявності флавоноїдів. Листя перцевої м'яти або екстракти її листя входять до складу багатьох (са.50) жовчогінних засобів і ліків для лікування жовчних шляхів, наприклад, Сholagogum Nattermann (капсули, краплі) та інших ліків для шлунково-кишкового тракту (са 50), наприклад, Gastricholan Iberogast Ventrodigest тощо, для печінки (більше 10), заспокійливих/ седативних засобів (понад 10), наприклад, Nerventee Stada, краплі Esberi-Nervin тощо, і проносних.
Шипшина і гібіскус
Як правило, складається на 30% з гібіскуса і на 70% з шипшини. Гібіскус (Hibisci flos) походить з Анголи, але зараз культивується по всій зоні тропіків. Це однорічна трав'яниста рослина з часточковим листям,що виростає до 5 м у висоту. Квіти з 5-дольною чашкою і розділеним епікаліксом. Гібіскус для виготовлення чаїв отримується з висушених чашок, зібраних з плодів рослини.
Як правило, такий чай приймають в якості безкофеїнового освіжаючого напою у великих кількостях через утримання в ньому рослинних кислот. Важкозасвоювані рослинні кислоти діють як м'яке проносне.
Гібіскус широко застосовується в народній медицині Африки. Йому приписують, серед іншого, спазмолітичні, антибактеріальні, жовчогінні, діуретичні і антигельмінтні властивості. Дослідження показали, що водні екстракти квітів гібіскуса розслаблюють мускулатуру матки і знижують кров'яний тиск.
Шипшину отримують з рослини Rosae pseudofructus. Це чагарникова рослина, що виростає до 5 м в висоту з поритими шипами гілками і п'ятипелюстковими квітами близько 5 см в діаметрі. Лікарські засоби складаються з висушеного гепантія і плодів різних сортів рослин Rosa. Природним місцем походження шипшини є Європа, Західна і Центральна Азія і Північна Африка, крім того, зараз його вирощують в Чилі, Болгарії, Румунії, Китаї та Угорщині. Завдяки його сечогінним і послаблюючим властивостям, викликаним наявністю пектину і рослинних кислот, його застосовували в народній медицині. Завдяки високому вмісту вітаміну С, шипшина використовується в чаях для сніданку.